Europoslankyňa Belohorská podporila kolokvium o probléme pitnej vody

13.04.2005 Celý región

Paralela medzi najvyššou cenou pitnej vody, najvyšším počtom ľudí bez práce a najnižšími platmi v Prešovskom kraji v rámci SR je podľa poslankyne Európskeho ...
Paralela medzi najvyššou cenou pitnej vody, najvyšším počtom ľudí bez práce a najnižšími platmi v Prešovskom kraji v rámci SR je podľa poslankyne Európskeho parlamentu Irena Belohorská veľmi neprijateľná. Uviedla to 8. apríla po skončení medzinárodného kolokvia o kvalite pitnej vody a jej vplyve na zdravie občanov v Prešove.

Dôsledkom tejto súvislosti je fakt, že v kraji sa obmedzuje spotreba vody, čo nie je pre kvalitu života ľudí z hygienickej stránky dobré.
Belohorská podporila organizovanie podujatia z peňazí, ktoré dostáva ako europoslankyňa na zabezpečenie poradenskej činnosti pre potreby svojej poslaneckej práce. V konečnom dôsledku chce takto prispieť k odstráneniu medziregionálnych rozdielov.
Stretnutie predstaviteľov regionálnych úradov verejného zdravotníctva, krajskej samosprávy, vodohospodárov, ochrancov prírody a zástupcov vedecko-výskumných pracovísk Prešovskej univerzity (PU) v Prešove uzavrelo projekt, ktorý sa začal realizovať začiatkom augusta 2004. Jedným z jeho výsledkov je zborník príspevkov, obsahujúcich celý rad poznatkov o vodohospodárskej situácii na východnom Slovensku. Vyplýva z nich napríklad, že v kraji je najnižšie percento napojenosti domácností na verejný vodovod z celej SR, až 600 litrov za sekundu sa do vodovodnej siete dostáva z najrizikovejších zdrojov - priamymi odbermi z vodných tokov.
Europoslankyňa konštatovala \"veľkú spokojnosť\" s tým, čo sa odborníkom podarilo zhromaždiť. Teraz podľa nej pôjde o to získať verejné financie, aj zo zdrojov Európskej únie, na odstránenie nedostatkov. Poslanec Národnej rady SR Jaroslav Jaduš z Prešova na margo možnosti budúcich pozitívnych zmien v tejto oblasti uviedol, že môžu byť len výsledkom štátnych investícií do environmentálnych programov.
Belohorská podporila z rovnakých zdrojov a s rovnakým zámerom aj projekt Formovanie európskej občianskej spoločnosti, ktorého realizátorom bola katedra politológie Filozofickej fakulty PU v Prešove. Kolokvium na jeho záver sa uskutočnilo takisto v ten deň v Prešove.
(jj)
 

Vyberte región